ÖDESNATTEN
PÅ VÄTTERN
Den ödesmättade dramatiken, den suggestiva berättarrösten, musiken och den speciella 3D-grafiken som filmen levandegör frågeställningarna kring katastrofen med är imponerande! Skådespelarna med sina olika profiler gör att rollkaraktärerna känns äkta. Om än den tragiska händelsen som sådan är känd för många är det säkerligen minst lika många som filmen med spänning får kunskapsluckor fyllda.
Ansgar Lindbom
Föreningen Grenna Kulturgård
Ångaren Per Brahes förlisning och
John Bauers tragiska död 1918
En film av
Thom Britten-Austin & Bernt Johansson
Manus av Ingrid Kampås
Berättad av Göran Zachrisson
Sjöföhöret 1919
Varför sjönk Per Brahe?
Sjöförhöret om Per Brahes förlisning ägde rum i Jönköpings rådhus i febuari 1919. Gällande lagstiftning lade hela skulden på fartygets befälhavare kapten Teodore Boija.
Men Boija hade försvunnit ner i djupet vid olyckan och inga vittnen fanns som kunde berätta vad som hände och varför Per Brahe styrdes in mot Hästholmen i rådande oväder.
Offren
Samtliga drunknade
Förutom besättningen på 16 män och kvinnor, fanns 8 passagerare ombord Per Brahe den natten.
Det som gjorde olyckan så uppmärksammad var att den kände konstnären John Bauer och hans fru Ester samt deras 3 årige son Putte fanns med ombord.
Förhörsledaren
Stadsfiskalen Arvid Hjelm
Förhöret leddes av stadsfiskalen Arvid Hjelm. Det var förmodligen tänkt som en formalitet där Kanalbolaget skulle gå fritt från skuld men riktigt så lätt gick inte förhöret, tack vare en nitisk advokat
Det visade sig vara svårare än man hade tänkt
Advokaten
Advokat Bror Mallmén
De efterlevande företräddes av Bror Mallmén som hade en annan och för sin tid mer kontroversiell, syn på ansvarsfrågan.
Uppståndelsen
Sveriges egen Titanic
Per Brahe förliste bara en vecka efter slutet på 1:a världskriget och sex år efter Titanic katastrofen. Trots detta tog det fyra år innan fartyget kunde bärgas och därmed även kropparna som fanns kvar ombord.
Kapten Boija återfanns dock aldrig och hans försvinnande har gett upphov till flertal skrönor och myter. Troligtvis finns dock resterna efter Kapten Boija och flera andra kvar på 70 meters djup utanför Hästholmen.
Filmen
Inspirerad av verkliga händelser
Filmen om Per Brahes förlisning spelades in hösten 2019 av Thom Britten-Austin och scenograf Bernt Johansson. Manus skrevs av Ingrid Kampås och bygger på protokollet från sjöförhöret 1919.
Filmen är drygt 55 minuter lång och kan vara olämplig för mindre barn.
För mer information och/eller privatvisningar kontakta oss via kontaktmenyn